Boldog Békés Karácsonyt! Lázár Chef receptje - Mákos bejgli

  • PDF

A kihagyhatatlan karácsonyi sütemények közé tartozik a mákos bejgli, aminek elkészítése ugyan időigényes, és sokszor a látvány sem az igaz, de az íze miatt mindenképpen megéri nekikezdeni!

Mákos bejgli (+ diós, marcipános, gesztenyés töltelék receptje)

Hozzávalók a tésztához, 2 darab (2 x körülbelül 26 cm-es) rúd elkészítéséhez
35 dkg búzaliszt (lehetőleg Nagyi titka süteményliszt)8 dkg puha margarin
6 dkg liba- vagy sertészsír (inkább liba!)
2,5 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
1 csomag (7g) porélesztő
2 tojás sárgája
0,5 dl tej (lehetőleg minél zsírosabb)
1 tojás a lekenéshez
A tojásokat jól összekeverjük a langyos tejjel és az élesztővel. A lisztet, a margarint, a libazsírt, a sót és a porcukrot egy keverőtálban alaposan összemorzsoljuk. A két masszát összekeverjük, majd amikor már tésztává gyúrtuk (maximum 5 perc), kétfelé vesszük, és letakarva 30 percre hűtőbe rakjuk.

Közben elkészítjük a mák tölteléket, ennek a hozzávalói:
30 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
A mákot kivéve, a tejjel forraljuk fel az összes hozzávalót. Félrehúzzuk, belekeverjük a darált mákot, majd kihűtjük.

1. lépés
Az első rúd bejglihez a kétfelé vett tésztából az egyiket a lisztezett lapra tesszük.
2. lépés
A tésztát kocka alakúra, egyenletes vékonyságúra nyújtjuk (körülbelül 25x25 cm).
3. lépés
Ha lennének kilógó részek, akkor a kés lapjával simítsuk vissza. Gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradéknak ne legyen ideje megolvadni a tésztában.
4. lépés
Szórjuk rá a kihűlt máktöltelék FELÉT!
5. lépés
A tésztán simítsuk el egyenletes vastagságúra a tölteléket.
6. lépés
Minden oldalról körülbelül 1 cm tésztát hajtsunk fel a máktöltelékre.
7. lépés
Óvatosan tekerjük rúddá – körülbelül 26 cm-es lesz.
8. lépés
A második rúd bejglihez ismételjük meg a lépéseket.
9. lépés
A bejgli rudakat kenjük le felvert tojással.
10. lépés
bejgli rudak teljes hosszát szurkáljuk meg fogpiszkálóval.
11. lépés
Sütőben 200 C fokon, légkeveréses funkción 15 percig sütjük, majd 190 C fokon még 15 percig.

Tipp - Ha azt akarod, hogy szép márványos is legyen a teteje, csak plusz 40 percet kell rászánnod:

A 8. lépésig ugyanaz.
9. lépés
Kend le a rudakat vékonyan tojássárgájával, majd tedd hűvös helyre, hogy a tojás rászáradjon, körülbelül 20 perc, hideg levegőt fújó hajszárítóval gyorsíthatod: 2-es fokozatban, 4 perc.
10. lépés
Kend a száraz tojásra a fehérjét, szintén vékonyan, majd szárítsd rá ezt is. Körülbelül 20 perc, vagy az ajánlott módon – hideg levegőt fújó hajszárítóval – 4 perc.
11. lépés a sütés megegyezik.

.                                                       

Diós töltelék az alaprecepthez (2 rúdhoz):
30 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
A hozzávalókat dió nélkül felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, és kihűtjük.

Marcipános töltelék az alaprecepthez (2 rúdhoz):
40 dkg darált mandula
1 evőkanál mandula aroma
25 dkg porcukor
2 dl tej
1 mokkáskanál só
A hozzávalókat - a mandula nélkül - felforraljuk, majd hozzáadjuk a darált mandulát is, és kihűtjük.
Marcipános tölteléket úgy is készíthetünk, ha 10 dkg marcipánt hosszú hengerré formázva teszünk a feltekerendő bejgli tészta elejére, és így tekerjük fel. A diós és mákos bejgli is finom így.

Gesztenyés töltelék az alaprecepthez (2 rúdhoz):
25 dkg édes (!) gesztenye massza, lereszelve
2 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor
2 korty rum
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a reszelt gesztenyemasszát és a rumot. Simára keverjük, és már tölthetjük is.

A recept elküldhető Email- ban illetve kinyomtatható az oldal tetején látható piktogramok segítségével!

Forrás: Lázár Shef

Mottónk

Mindenkinek ajánljuk, hogy legalább egyszer tegyen egy kirándulást a varázslatos mátrai hegyvidéken, és ha teheti, válassza lakóhelyéül is...

Elérhetőségek

Ábrahám Gyula

+003670/ 380 5478
Email : abris.muzsla@gmail.com
www.nezzbe.hu