Hollywoodot magyar ember alapította - videóval!

  • PDF

Zukor Adolf a Borsod megyei Ricse községben született 1873-ban. Gyerekkorártól kezdve egy boltban dolgozott inasként, majd miután 15 évesen elárvult, mindössze néhány fillérrel a zsebében, elindult Amerikába szerencsét próbálni...
Az első időkben egy szűcs mellett dolgozott inasként az Újvilágban, de 20 évesen látott egy mozifilmet és teljesen elvarázsolta a film világa. Úgy gondolta, hatalmas üzlet van benne, ezért kezdetben a saját szűcsműhelye bevételéből finanszírozta az ötleteit. Először egy kis filmes bódét nyitott, ahol néhány pennyért 3 perces mozifilmeket vetítettek le.


Narancsraktárból filmstúdió

Adolp zukor és a Paramount Stúdió bejárata

1912-ben megalapította a Famous Players nevű filmgyárat (a Paramount Pictures elődje). Még ugyanebben az éveben mellészegődött a szerencse: méghozzá Erzsébet királynő képében, amikor megvásárolta a Sarah Bernhardt főszereplésével készült francia film forgalmazási jogát, és ezzel a szó szoros értelmében tarolt Amerikában.

1914-ben Zukor már évi 30 film készítésére képes csapatot verbuvált, megnyílt a Broadwayn 3500 fős mozipalotája, a Standard. Los Angeles külvárosában, Hollywoodban pedig kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdiót, ami egyben elindította a Hollywood nevű városrész filmes karrierjét is...

Hamarosan csapatostól kéredzkedtek hozzá a népszerű szerepjátszók.

1916-ban felvásárolta konkurenciáját, így jött létre a Paramount Pictures. Ez volt az első filmgyár, ami a színészeket leszerződtette és megtiltotta, hogy más cégeknél munkát vállaljanak, az ilyen szerződést kötött színészeket nevezték elsőként "filmsztároknak" -igen, ezt a szót is ő találta ki!

2012-ben ünnepelte 100. születésnapját a Paramount

Az ő "istállójából" került ki ekkor, ill. a fölemelkedés esztendeiben Douglas Fairbanks, John Barrymore, Pola Negri, Gloria Swanson, Clara Bow,Adolphe Valentino, Gary Cooper és más legendák.

Zukort alapvetően nem a művészet érdekelte, hanem a pénzcsinálás, a vállalkozás öröme és kockázata. 1949-ben életmű Oscar díjat kapott. 1976-ban 103 évesen hunyt el.

William Fox és a Twentieth Century Fox

A huszadik század magyar rókája

Érdekesség, hogy az összes nagy, ma is létező filmstúdió alapítói hasonló életutat jártak be.William Fox (20th Century Fox), Marcus Loew (MGM) és Harry Warner (Warner Brothers) egyaránt nincstelen bevándorlók voltak, akik meglátták az éppen csak kezdődő moziiparban az üzleti lehetőséget.
Az elsőként említett William Fox szintén magyarként érkezett Amerikába: a 20th Century Fox stúdió alapítója ugyanis Tolcsván született Fuchs Vilmos néven. Sokak szerint Hollywood leggyakrabban használt nyelve a magyar volt.Zukor és Fox is azt vallották, hogy a mozi a klasszikus kulturális értékek hordozója lehet. Halálukig magyar amerikainak vallották magukat. Zukor például erősen kötődött szülőfalujához és annak közösségéhez. Először 1927-ben látogatott vissza szülőhelyére. Ezen kívül támogatta is a községet: például 1928-ban adományozta Ricsének a Juhász kutat, illetve minden házasulandó lánynak 25 dollárt adományozott, ami akkoriban hatalmas összegnek számított.

A ricsei árvagyerek vacsorája az angol királynővelForrás: Pozitív Nap

Mottónk

Mindenkinek ajánljuk, hogy legalább egyszer tegyen egy kirándulást a varázslatos mátrai hegyvidéken, és ha teheti, válassza lakóhelyéül is...

Elérhetőségek

Ábrahám Gyula

+003670/ 380 5478
Email : abris.muzsla@gmail.com
www.nezzbe.hu