Látnivalók a közelben

Nógrádi vár Nógrád - videóval!

  • PDF

Nógrád megye legjelesebb emléke, a megye névadó várbirtoka volt. A körülötte kialakult település a megye székhelyeként meghatározó szerepet kapott a megyerendszer kialakulásában. A vár a Börzsöny-hegységet formáló vulkanizmus során 15-19 millió évvel ezelőtt létrejött dagadókúpon épült. A várhegy, mint egy hatalmas cipó emelkedik ki a Börzsöny előterében kialakult medencéből. A kialakult terjedelmes sziklatömbön már a népvándorlás idején is emelkedtek erődítmények.

Bővebben...

Hungarikum lett Hollókő ófalu - videóval!

  • PDF

Hollókő

A Hungarikum Bizottság elfogadta a törvény erejénél fogva hungarikumnak minősülő nemzeti értékeket összesítő első listát - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium
A listán szerepel például a mohácsi busójárás, a matyó népművészet, Hollókő ófalu, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park.
A bizottság további feladatai közé tartozik, hogy összeállítsa az alulról jövő kezdeményezéseken alapuló helyi, ágazati és külhoni értéktárak összesítésével létrejövő Magyar Értéktárat, majd az így nyilvántartott nemzeti értékek egyedi értékelése és minősítése révén létrehozza a Hungarikumok Gyűjteményét

Bővebben...

Anna-liget üdülőfalu Szurdokpüspöki

  • PDF

MÁTRA lábánál található a régmúlt emlékét az őrző SZURDOKPÜSPÖKI mely festői környezetben helyezkedik el. Ezen belül  az ANNA LIGET várja az ide látogató vendégeket, táborozni vágyókat, túrázókat, ifjúsági csoportokat. A liget ma már mint üdülő táborként is ismert. Iskolák, népművészeti csoportok, egyéni rendezvények számára kulturált környezetben maximális ellátást biztosít . 2-3 ágyas kőépületi szobák /fürdőszobával/ 10 ágyas faházak.

Bővebben...

Mátrai kilátók - videóval!

  • PDF

A Mátra legismertebb kilátói: Kozmári kilátó, Muzsla kilátó, Sástói kilátó, Hanák Kolos kilátó, Vörös-kő kilátó, Sas-kő kilátó és Kékes tv torony kilátója, Világos-hegy kilátó, Cseplye-tető kilátó. Gyönyörködjünk bennük, keressük fel őket!

Bővebben...

Mátraszentistváni sípark - videóval!

  • PDF

A Mátraszentistváni Sípark a Felső-Mátrában található az ország legmagasabban fekvő hegyi falvainak ölelésében, Galyatetőtől 6, Budapesttől pedig alig 100 km-re. A sípark pályarendszere a Három falu templomával szemben a műút túloldalán található Sztepán-réti nagy parkolótól indul, s a Rubonya-hegy (821 m tszf.) északi-észak-nyugati oldalán halad lefelé, a Mátraszentistván alatt csörgedező Hutahelyi-patak (676 m tszf.) völgyébe.

Bővebben...

Irány Pásztó: Hasznosi (Cserteri) Várrom

  • PDF

A várat a Rátót nembeli Domonkos építette 1300 körül a Kövicses-patak medrében összegyűjtött andezittömbökből.És - mint általában - a Várhegyet borító andezitből építették a pásztói hadi út védelmére a XIV. században. E védelmi rendszerhez tartozott Ágasvár és Óvár is. Romjaiban ma már csak a hasznosi vár ismerhető fel. Egy ötszögű torony képezte a vár magját, melyet egy vastag falú négyzetes torony védett.

Bővebben...

1. oldal / 2

Mottónk

Mindenkinek ajánljuk, hogy legalább egyszer tegyen egy kirándulást a varázslatos mátrai hegyvidéken, és ha teheti, válassza lakóhelyéül is...

Elérhetőségek

Ábrahám Gyula

+003670/ 380 5478
Email : abris.muzsla@gmail.com
www.nezzbe.hu